GannetBlog

GannetBlog

Gannet

Het Gannetproject was gestart op 26 juni 2009, en dit voor een periode van drie jaar: die termijn is nu ten einde.

We zijn er, dankzij de onbaatzuchtige medewerking van tal van leden en de gulle giften van sponsors en subsidie van de Stad Gent, in geslaagd onze objectieven in grote mate uit te voeren.

ROK NOK, het paradijs.

Gannet e-mailsPosted by Tsok Fri, July 20, 2012 16:48:28

Beste Gannet vrienden,

16 juli 2012 4 42 utc pos 6 24 536 N en 99 23 211 O

snelheid 4.7 kn wind 0 koers 122 gr

Zowat iedereen die we in deze buurt hebben ontmoet gaf ons het advies Rok Nok te bezoeken , 2 middelgrote eilanden iets verder van het vasteland. We hebben het dan ook gedaan en het was de moeite , helder water , mooie natuur , apen en reuze hagedissen.We zijn er een 3 tal dagen gebleven en zijn dan doorgetrokken naar de meest zuidelijk gelegen eilanden van Thailand , de Butang groep.

De bedoeling was er te overnachten en dan door te varen naar Maleisie. Over paradijselijke eilanden gesproken , de Butang groep slaat tot op heden alles.We vonden er een pracht van een baai , wit zandstrand , massa s vissen , een paar riviertjes komen vanuit de bergen en geven helder en fris water ,iets waar je bij een temperatur van flink boven de 30° uren kan in baden.

We zijn er vier dagen gebleven en pas deze morgen vertrokken.Enkel Ko Lipe is bewoond , de rest is natioaal park. We lagen ook toevallig op een plaats waar de vissersboten verzamelen na een werkperiode.Met de bijboot zijn we maar eens dag gaan zeggen ( en met de bedoeling wat garnalen te kopen ). Er was eventjes paniek , ze dachten dat we een politiepatroulle waren ,( die de vissers op die plaats regelmatig komt controleren op tewerkstelling van illegalen en andere duistere praktijken )Op de vraag of ze ons geen garnalen konden verkopen , waren ze zo blij dat we maar eventje 15 kg krab en garnalen meekregen. Van betaling geen sprake.De grootste King praws waren zeker 25 cm lang , enorm.

We hebben tot laat in de avond krab en garnalen zitten koken en kuisen en onze diepvries zit nu bartsens vol.

Binnen ongeveer 1 uur verlaten we Thailand en zitten terug in de wateren van Maleisie.

Mvg

Marc

  • Comments(0)//blog.gannet.be/#post152

Chicken Island.

Gannet e-mailsPosted by Tsok Wed, July 04, 2012 16:50:51

Beste Gannet vrienden,

Dinsdag 3 juli en we liggen voor Chicken Island ( pos 7 57 410 N en 98 48 685 O),een plaats waar we na lange tijd nog eens kunnen snorkelen, duiken en zwemmen. Chicken Island is een van de eilandjes,in een groepje van ongeveer 10 die tussen Phuket en Krabi liggen.

Onze vorige stop was Krabi, waar het plan was de Gannet een nieuwe anti-fouling laag te geven. We hadden gerekend op max 14 dagen maar de werken aan het onderwaterschip namen bijna een volle maand in beslag. De dichtingen van de saildrive waren door een visdraad uitgefreesd, de anodes zijn vervangen, op de schoef zat veel speling (volgens Volvo gaat zo een klapschroef max 3 jaar mee), de noodherstelling aan het roer dienden te worden overgedaan, ook waren op de romp een reeks beschadigingen te zien van een inpact van drijvend vuil. We zijn dan maar weer aan het polyesteren gegaan.

Maar het was niet al kommer en kwel, we reden met een gehuurde jeep van oost naar west door Thailand en terug, we maakten een tochtje door het oerwoud op de rug van een olifant, we bezochten met een Long tail boot de mangrove wouden met prachtige grotten en we kampeerden met een klein tentje in het Bencha nationaal park, imposante natuur, een gigantische waterval met een aantal meertjes waar kon in worden gezwommen en spotgoedkoop. We waren er de enige kampeerders.Buiten een slapeloze nacht omdat de wilde beren besloten hadden eens een kijkje in het kamp te komen nemen verliep alles vlot.

We blijven hier nog liggen tot 5 juli dan vertrekken we terug naar Phuket om uit te klaren en verlaten Thailand. Het is ongeveer een weekje varen tot Langkawi (Maleisie ) en daar blijven we een tijdje tot we verder doortrekken naar Penang.

Mvg

Marc

  • Comments(0)//blog.gannet.be/#post151

Muggen(melk)

Gannet e-mailsPosted by Tsok Sun, May 27, 2012 17:22:40
Beste Gannet vrienden,

27 mei 2012 4.33 utc pos 7 59 632 N en 98 36 665 0
We liggen aan de oostelijke kant van het eiland en hebben min of meer beschutting tegen de opeenvolgende depressies. We liggen er samen met een 10 tal kleine vissersbootjes die eveneens beschutting zoeken tegen het noodweer.Een half uur geleden kwam er weer zo een depressie voorbij en de windmeter gaf pieken aan tot 62 knopen.De snelheid waarmee je het regengordijn ziet naderen( is wel een prachtig zicht wanneer dit gordijn vanuit de jungle naar de zee toetrekt )is angstaanjagend. De Gannet is meestal niet snel genoeg om rond zijn anker te draaien en helt sterk over. De hoge windsnelheden duren niet langer dan 30 min.Daarna wordt het terug windstil tot de volgende depressie.

Gisteren besloten we om toch eens een tochtje door het rimboe te maken , we werden na een half uurtje teruggefloten door een horde muggen die een aanval op de 2 indringers inzette.Marianne die meestal het meest last heeft van de muggen kwam er deze keer vanaf met 50 muggebeten.Met 1 cocosnoot als buit keerden we terug naar de bijboot en vaarden de kustlijn af vanop een veilige muggenafstand.

Mvg
Marc

  • Comments(0)//blog.gannet.be/#post150

Wachten op beter weer;

Gannet e-mailsPosted by Tsok Fri, May 25, 2012 17:42:43
Beste Gannet vrienden,

We liggen nog steeds in de baai van Oa Chalong en wachten op beter weer om te vertrekken naar Krabi.Het is nu vrijwel zeker dat de boot in Krabi Boat Lagoon uit het water gaat. We kochten reeds alle benodigde materialen voor het afschuren van de romp en het aanbrengen van een nieuwe anti-fouling laag.Hopelijk hebben we niets vergeten want Krabi ligt blijkbaar midden in de jungle en is enkel te bereiken bij hoog water via een rivier. In het .. van pluto dus. Maar we hebben de laatste weken in Phuket genoeg bars en amusementsaangelegenheden gezien dat we verlangen naar een groene omgeving.

We blijven echter bij ons eerste plan en willen de romp zoveel mogelijk onder water afschuren. Op de weg naar Krabi liggen weer tientallen eilandje en daar willen we nog een aantal dagen ankeren.De duikcompressor is ondertussen ook hersteld en het is al een hele tijd geleden dat we nog eens gedoken hebben. Hopelijk is het water daar een beetje helder en biedt het rif wat spectakel.

Mvg
Marc

  • Comments(0)//blog.gannet.be/#post149

Eindelijk op weg

Gannet e-mailsPosted by Tsok Tue, May 01, 2012 18:19:11

Beste Gannet vrienden,

Na een hele periode van stilte , voor een groot deel te wijten aan een medisch probleempje en wat administratieve perikkelen met het Belgenlandje , zijn we terug vertrokken.

We zijn op weg naar Thailand met eerst nog een tussenstop in Langkawi waar we voor Maleisie uitklaren.

We doen een hele reeks kleine eilanden aan voor de Thaise kust met als einddoel Phuket.

28 april 2012 15.45 utc

koers 332 gr snelheid 3.8 kn wind 4 kn ( op kop dan nog , dus de gehele tijd motoren )

Pos 5 35 983 N en 100 13 944 O

Mvg

Marc  • Comments(0)//blog.gannet.be/#post148

Uitgeklaard in Sumbawa

Gannet e-mailsPosted by Tsok Tue, November 08, 2011 10:16:09

Beste Gannet vrienden,

7 november 2011 3 51 utc po 8 20 03 Z en 117 10 297 O

snelheid 5 kn. wind 14 kn koers 289 gr

We zijn uiteindelijk uitgeklaard in Sumbawa, dat het niet van een leien dakje zou lopen wisten we al op voorhand. Je blijft in Indonesië best zo ver mogelijk weg van alle officiële instanties. We hadden echter de papieren nodig om in Maleisië in te klaren. Drie dagen heeft het geduurd, van bureel naar bureel, overal eindeloos wachten, massa s papierwerk maar iedereen bleef heel vriendelijk en behulpzaam. Sumbawa is de eerste plaats in Indonesië waar wel nog verwacht wordt dat er aan de beambten een fooi wordt gegeven, veel hoeft het niet te zijn, een 5 euro is ruim voldoende.

We blijven nog een tijdje langs de kust van Lombok en Bali varen, aan wal hoeven we in principe niet meer te gaan (mogen we ook niet meer en is zeker niet aan te raden in de grote steden). We hebben voldoende water en voedsel aan boord om het een paar weken uit te houden.

We kochten al een hele kist materiaal in Maumere en deze werd nog aangevuld in Sumbawa, we kunnen de komende weken volop beginnen klussen.

Mvg

Marc

  • Comments(2)//blog.gannet.be/#post147

Bezoek aan SOS Kinderdorp in Flores

Gannet e-mailsPosted by Tsok Fri, October 07, 2011 12:22:44

Bezoek aan SOS Kinderdorp in Flores, Indonesië

Op woensdag 28 september 2011 hebben we het SOS Kinderdorp in Flores bezocht.

We werden in de vroege voormiddag opgehaald door een chauffeur en een student van SOS. John, de student, was opgegroeid in het kinderdorp en studeert momenteel Engels aan de 'universiteit' van Maumere. Hij verblijft in een jeugdhuis samen met nog een tiental jongens. Als de jongeren de leeftijd van 15 hebben gaan ze naar een jongeren tehuis. Meisjes en jongens apart. Daar worden ze opgevangen door een koppel: een vader en een moeder.

Het kinderdorp ligt een 13 km west buiten de stad van Maumere.

De kinderen van Flores vonden hun nieuw tehuis in Maumere in 1995.

We werden hartelijk onthaald door de directeur en de medewerkers. Tijdens de rondleiding hadden we de kans om hen allerlei vragen te stellen betreffende de werking van hun dorp.

Elke familie heeft zoals in ieder SOS dorp een eigen huis. Daar vinden de kinderen een nieuw tehuis. De huizen zijn zo ontworpen dat ze een grote familie kunnen vormen met veel kinderen. Er slapen ongeveer drie tot vier kinderen in een kamer. De SOS moeder heeft een kamer voor haar alleen. Elke moeder heeft de zorg voor ongeveer een 12 tal kinderen.

Broertjes en zusjes kunnen bij elkaar blijven wonen. Jongens en meisjes van verschillende leeftijden groeien samen op.

De huizen zijn heel sober van inrichting. Er is geen luxe zoals tv en video maar er is een knusse sfeer.

Het domein van dit dorp is ongeveer 3,3 hectare groot. Het is een zeer verzorgde tuin met heel veel planten en bomen. Palmbomen, mango bomen en heel veel bloemen. De huizen hebben ook allemaal een naam van een bloem.

Tijdens de wandeling liepen we al gauw met een aantal kinderen aan ons hand. Ze zijn allemaal heel vriendelijk en beleefd. Hetgeen hier echt opvalt, is de liefde die ze krijgen van de mensen die er werken. De moeders doen dit met hart en ziel en hebben gekozen voor deze manier van leven. Er is geen contract maar de meeste moeders blijven dit heel hun leven doen. Wat eerst begon als een gewone job om geld te verdienen werd al rap een levenshouding. Om een SOS moeder te mogen zijn moeten ze high school en een training gevolgd hebben. Ze lopen dan een tijdje stage in het dorp zelf vooraleer een moeder van een gezin te worden. In die periode worden ze aangesproken als tante door de kinderen. Als de kinderen ouder worden en het huis uit zijn houden ze toch nog contact met de moeders.

Een deel van de kinderen wordt van de straat gehaald door de straatwerkers. Een ander deel zijn wezen.

De leeftijd varieert van 0 tot 15 jaar. Nadien gaan ze naar een jeugdhuis.

De moeders volgen de kinderen op tot na hun studie.

Op het terrein staat er zelfs een gastenhuis. Dit was voor ons in orde gemaakt voor een 2 tot 3 dagen. Helaas hebben we dit moeten weigeren. Het was niet onze bedoeling om dit te doen en ook was het niet aangewezen om de boot alleen te laten.

In de voormiddag gaan de kinderen naar school. Ze worden opgehaald door een eigen busdienst. Tijdens de middag komen ze naar huis om te eten en in de namiddag gaan ze terug naar school. De moeder van het gezin helpt hen bij hun schoolwerk.

De kinderen groeien op zoals in een normaal huisgezin. Echter enkel door een moeder. Papa zeggen ze tegen de mannelijke medewerkers van dit dorp.

Na het bezoek deden we nog een interview met de directeur en de medewerkers. De grootste noden van dit dorp zijn het tekort aan muziek en muziekapparatuur. De speeltuin had ook een opknapbeurt nodig.

We verlieten het dorp met een voldaan gevoel. Tijdens het terug rijden naar de boot, werd er nog even gestopt aan het jeugdhuis van de jongens. Daar werden we ook zeer vriendelijk onthaald door de vader en moeder. We kregen een korte rondleiding en als bonus mochten we de motor van het jeugdhuis gebruiken voor de hele week.

Marianne en Marc

  • Comments(2)//blog.gannet.be/#post146

nie pleuje

ForumPosted by Ines Sun, August 28, 2011 12:13:07

De VZW en de schipper hebben niet geplooid het afgelopen jaar. 'Nie pleuje nazomerevenement' is dus een goede naam voor ons onderonsje met kippenbil en braadworst, nu binnenkort op 10/9. (Hebben we eigenlijk een zomer gehad, hier in ons klein landje bij het kleine zeetje?)

Je hebt kleine zeeën en grote oceanen. de Gannet spendeerde meer dan 1 jaar op de grootste aller wateroppervlakten. Van Panama tot Indonesië, het had wat voeten in de zee... De laatste berichten des schippers waren er weer die het Gentse gezegde en onze leus 'nie pleuje' bijzonder goed illustreren. Gescheurde zeilen, mondvoorraad en diesel schaars, een aanvaring des 's nachts met een verkeerd aangelegd rif ten gevolge van een apocalyptische storm. Dit laatste malheur noopte de schipper tot de wanhoopskreet. 'Is dit het einde?'. 'Natuurlijk niet' mailde ik hem terug. De trouwe achterblijvers (en zijn we dat niet allemaal?) kennen hun schipper ondertussen. Met een sjiek en een stukske touw, wat meegenomen polyester en een beetje moederkenszalf was de toon van de volgende mails weer 'alles kits'.

De rangers, daar moet ik het even over hebben. De Gannet werd met daad bijgestaan door 'de rangers'. Ik ken deze mannen uit de jeugdseries uit de jaren 70. Stoere kerels te paard of te range rover die de arme poema uit de strop redden en de weinige slechteriken uit de toen nog lieflijke samenleving rammelden. Ze droegen daarbij smetteloze uniformen en spraken stoere taal.
Welnu, het bleken ook rangers te zijn die de Gannet uit zijn benarde positie hielpen, met vuistdikke kabels verankerden, vervolgens op haar zij kantelden om het roer weer recht te kloppen en de arme bemanning in leven houden met een, uit hun eigen mond gespaarde, boterham en een zatte kaffee. Deze helden verplaatsen zich weliswaar te boot maar dat kan geen bezwaar zijn om er zo snel mogelijk een jeugdserie over te maken. We hebben dringend behoefte aan voorbeelden voor onze jeugd en een beetje lieflijkheid en heldenmoed, wie kan daar tegen zijn?

Het afscheid (daar gaan we weer!) met de rangers was moeilijk en emotioneel. Dat kan ik me goed voorstellen. Je komt in je leven niet vaak helden tegen en vooral in de nood op een quasi onbewoond eiland kan dat enorm deugd doen, me dunkt.

De Gannet is dus weer vertrokken, voor de laatste Pacific-zeemijlen. Binnenkort komen de drie musketiers aan boord. We wensen Sam, Gert-Jan en Elias een mooie reis en heffen op 10/9 onze kippenbil (en ons glas natuurlijk) op een behouden vaart voor hen en ons schipperskoppel. Beste lezer, kom er ook gerust eentje op drinken, afspraak aan de kaai, prosit ende schol!

  • Comments(1)//blog.gannet.be/#post145
Next »