GannetBlog

GannetBlog

Gannet

Het Gannetproject was gestart op 26 juni 2009, en dit voor een periode van drie jaar: die termijn is nu ten einde.

We zijn er, dankzij de onbaatzuchtige medewerking van tal van leden en de gulle giften van sponsors en subsidie van de Stad Gent, in geslaagd onze objectieven in grote mate uit te voeren.

Ankerpositie Palau

Gannet e-mailsPosted by Tsok Tue, July 05, 2011 17:17:39

Beste Gannet vrienden ,

De Gannet ligt uiteindelijk ( na een schrikkelijke laatste 24 uur ) voor anker in Palau pos 7 20 378 N en 134 27 009 O.

Het vooruitzicht was om Palau eerder te bereiken , maar de motor nam blijkbaar een ander besluit en viel stil , we kennen echter het fenomeen al van de verstopte filters. Had nochthans gehoopt dat ze het zouden uithouden tot Palau , maar nee. Geen paniek dan maar filters vervangen op zee . Krijg de motor echter niet meer op gang , gelukkig komt er een wind opsteken , uit een andere richting dan voorspeld , en hij blaast mij verder weg van Palau . Wat op zich goed is , het laatste wat ik wil is zo dicht bij mijn bestemming op het rif belanden.

Het probleen een haarfijn scheurtje in een dichtingsring , wordt na 4 uur zoeken uiteindelijk gevonden . De kans om Palau te bereiken voor het donker wordt kleiner , maar we houden dapper vol en met een snelheid tussen de 7 a 8 knopen op motor bereiken we net voor zonsondergang het rif.

Het binnenlopen van een pas ( ook al is die in Palau heel breed ) geeft altijd wat spanning , alle coordinaten uitgezet , sonar ( tot op heden een goeie investering gebleken ) aan , sonar aan , sonar aan.... de sonar vertikt het. Zonder sonar en met de ondergaande zon vlak in het aangezicht is te risicovol. Alhoewel doodmoe besluit ik toch nog een nachtje op zee door te brengen , we proberen te ankeren maar het onderwaterlandschap dat constant , binnen enkele meter veranderd van 40 naar 10 meter maakt dit blijkbaar onmogelijk. We blijven circeltjes varen met de 50 meter ankerketting volledig gevierd , na een uurtje , de zon is dan al bijna onder , blijft het anker ergens aan hangen.

Van de komende nacht zal gebruikt gemaakt worden om de sonar te proberen te maken , 4 uur in de morgen lokale tijd is de klus geklaard , we liggen nog steeds op dezelfde positie , dus het anker houdt.Besluit om toch buiten te slapen , breng alles in gereedheid , en piep , het ankeralarm . Op zo een moment vraag je je af wat , waarom , wat heb ik misdaan . Tot zonsopgang blijft het anker krabben.

Met de opkomende zon zetten we koers naar Malakai harbour . De autoriteten en het zijn er een pak zijn uiterst vriendelijk . Maar hier dient iedereen betaald te worden , voor het minste papiertje 50 dollar. Enkel voor de mensen die mijn lijntje aannamen bij het aanmeren was het 85 dollar. Een echter afzetterstoestand , voor iedere voetstap of ademteug wordt hier betaald.

De administratie zal uiteindelijk 5 uur in beslag nemen . Lig nu in de koninklijke jachtclub van Palau aan een boei die een paar dagen vrij is , en wonder boven wonder , het is gratis . Ben uit symphatie maar lid geworden van de club.

Tot zover het goede nieuws , nu het slechte . Er vormt zich terug een cycloon boven Palau , mogelijks wordt dit verhaal vervolgd.

Mvg

Marc

  • Comments(0)//blog.gannet.be/#post136