GannetBlog

GannetBlog

Gannet

Het Gannetproject was gestart op 26 juni 2009, en dit voor een periode van drie jaar: die termijn is nu ten einde.

We zijn er, dankzij de onbaatzuchtige medewerking van tal van leden en de gulle giften van sponsors en subsidie van de Stad Gent, in geslaagd onze objectieven in grote mate uit te voeren.

Is dit het einde ?

Gannet e-mailsPosted by Tsok Tue, August 09, 2011 16:29:35

Beste Gannet vrienden,

We hebben een paar dagen kunnen genieten van het Helen reef. Het is er prachtig . Eens om de 4 maanden komt echter een patroulle boot naar het eiland ( en net nu wij er liggen ). Er zitten op een van de piepkleine eilandjes 4 mensen , 3 rangers en een vrouw , die het rif dienen te bewaken. Via de patroulleboot worden ze op de hoogte gebracht van het zeiljachtje. We krijgen bezoek van 2 vriendelijke rangers. De plaats waar we liggen is echter beschermd gebied en we moeten er weg , weg van onze veilige ligplaatst. Normaal kan je op het Helen reef niet voor anker gaan , enkel in geval van pech , wat voor ons geen probleem is , zeil gescheurd , motor defect enz.. Ze begeleiden ons door een doolhof van riffen naar een open plaats bestemd voor dergelijke gevallen.De ankerplaats is ver van ideaal maar we hebben geen keus.

Ze zijn echter super vriendelijk , we mogen de herstellingen rustig uitvoeren en ze nemen ons zelf mee op een tochtje om vissen te schieten.

Tijdens de nacht breekt echter de hel los , wind tot boven de 40 knopen .De Gannet gaat door zijn anker , ik weet langs geen kanten waar naartoe , bakens en lichten zijn er niet ,kaarten zijn hier helemaal onjuist. Probeerde de rangers op te roepen voor hulp maar de oproep blijft onbeantwoord . Opeens een angstaanjagend gekraak , de Gannet loopt op een rif.Door de golven en de aanhoudende wind worden we verder het rif opgeblazen en gestampt .Ik voel het roer breken en vrees het ergste. Is dit hier het einde? Een rode vuurpijl wordt afgeschoten en verlicht een groot gedeelte van het rif . Eindelijk de rangers op vhf . Het zijn dappere kerels , zelfs in dit honde weer komen ze ons ter hulp , met veel moeite wordt de Gannet naar dieper water gebracht en weer geankerd , deze keer krijgen we een ondiepere plaats doch ook verre van ideaal. De rest van de nacht slapen we heel rustig en dromen van betere tijden.

In de morgen wordt de schade opgenomen , het roer is inderdaad geraakt , er is echter maar een klein stuk afgebroken , een gedeelte is opengereten. Van de neus is ook een stuk gebroken en de ankerinstallatie verbogen.

Op het kleine eiland staan er buiten de 3 hutjes niets , wel veel vogels en waterschildpadden maar daar heb ik momenteel weinig aan. We laten de moed echter niet zakken , heb al voor hetere vuren gestaan , ken iets van polyester en van boten ,wanneer het weer iets kalmeert begin ik met hulp van de rangers aan het kantelen van de boot in het water . Zal proberen het roer ( wat momenteel het grootste probleem is )onder water te verwijderen en dan boven water te herstellen. Terug monteren , en klaar is kees , het zal een fluitje van een cent worden.

Mvg

Marianne en Marc

  • Comments(0)//blog.gannet.be/#post139